solängen

Här bor vi! Välkommen till en blogg om allt mellan himmel och jord. Om livet.

Det finns mörker och det finns mörker

Publicerad 2014-01-02 16:23:00 i Glädjeämnen,

December har verkligen varit mörk och dyster härhemma. Grått och regnigt nästa varenda dag. Och så kommer man till Kiruna under jul, just vid den tiden då solen aldrig når över horisonten där - och finner att det mörkret inte är så mörkt ändå. Jag hade väntat mig natta direkt, men det finns ett fantastiskt ljus - mitt i mörkret.
 
Vi landade någon gång mellan 13.30-13.45 den 23:e, och möttes av -14 och ett klart blått vackert ljus. Jag var lika fascinerad som alla japaner eller, ja, det Gino tror är kineser. Visst är det väl japaner?
 
 
Först tog vi flygbussen in till lägenhetshotellet där Gino bor när han är i Kiruna. Gullriset, eller Gullgrisen som jag brukar kalla det. Där har han pärlan parkerad, den gamla Forden han först köpte till Johan när han fick körkort, sen köpte tillbaka för en billig peng av Johan när han ville byta till en Volvo. Det är ju inget lyxåk, men funkar bra att ta sig fram och tillbaka till jobbet i.
 
 
Snö och gran utanför knuten.
 
 
På LKAB-kontoret hade man piffat till det och tänt i fönstren så det bildade ett litet passande budskap.  
 

Vi skulle ju ganska direkt bege oss till Narvik så det var bara att knalla iväg och hämta tåget. Notera ljuset.
 

Då åker vi väl då.
 

Måste bara fyllas i lite papper först. Och en kaffekopp.
 
 
På väg.
Ser ni den lite trekantiga stenen som står och balanserar på kanten? Enligt sägnen ska hela Ofotbanen raseras om den faller ner. Gino har (förstås) försökt putta på den men den var orubblig. Tur det, annars hade han inte haft den här fina utsikten från sitt jobb.
 

Framme i Narvik och på väg till hotellet. Alla vi mötte hade broddar på skorna. Men inte vi för vi är ju svenskar. Så gick vi som två pingviner också.  Har hört att gatuchefen i Narvik heter Inge Grus.
 

Grannarna mellan de här två huset måste tycka det är roligt med julen. Blinkande ljus dygnet runt, och tre meter höga tomtar och snögubbar. Vi fick lite idéer där.
 
 
Tågmöte i Rautas.
 

Morgonen den 27:e december, vackraste himlen.. Vi måste åka hem nu.  
 
 
Hem till detta gråa mörker. När åker vi tillbaka..?

Kommentarer

Postat av: Cici

Publicerad 2014-01-02 23:19:18

Nu kanske du förstår varför så många väster- och norrbottningar längtar hem när dom är söderut? En annan sak är att du inte har fått prova på den riktiga kylan, men den kan man kanske vara utan. I alla fall om den ligger under -20 grader eller mer. -6 är perfekt.

Postat av: Marianne

Publicerad 2014-01-07 22:18:09

Cici: Det förstår jag verkligen, planet var fullt av utflyttade kirunabor på väg hem för att fira jul. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att flytta upp några år. Det är sagolikt vackert.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Marianne

Tågklarerare. Gift med Gino, lokförare Fyra egna barn, numera vuxna allihop; två bonussöner samt barnbarn, bonusbarnbarn och bonusbonusbarnbarn

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela