solängen

Här bor vi! Välkommen till en blogg om allt mellan himmel och jord. Om livet.

Landsbygdsriksdag

Publicerad 2010-05-07 09:53:52 i Reflektioner,

Här i Sunne pågår Landsbygdsriksdagen 2010. Det är nu vi små människor som befolkar landsbygden ska kunna komma till tals och synas och höras.

Min hjärtefråga är kommunikationer. Fryksdalsbanan som jag jobbar på är en liten blindtarm mellan Kil och Torsby. Den rinner fram mellan byarna och går långa sträckor längst med sjön Fryken. En gång utsågs den till "Sveriges vackraste järnväg". Att vi sen hade "sveriges vackraste stins" också i skepnad av nu bortgångne Åke Carlvik gjorde inte saken sämre. Numera finns ingen som kan axla den manteln, eller..? Kanske ska utlysa en omröstning.

För inte allt för länge sen var detta en folkets järnväg. Tågen stannade på alla stationer och hållplatser längst banan och det var ingen som hade några synpunkter på att det fanns behov av att snabba upp resan mellan Torsby och Kil. Man kunde åka mellan Tolita och Ingmår, mellan Öjervik och Badabruk om man ville, till Sunne för att handla, till Torsby för att bada. 

Sen kom snabbtågstänkandet in. Hållplatser drogs in och tågen skulle bara stanna vid de större orterna. Landsbygdsborna kom i kläm förstås. Allt detta för att man med tåget ska vinna fem till max tio minuter i restid till Karlstad. För många blir detta i stället en tidsförlust varje dag, om man först ska behöva ta bilen för att kunna åka det tåg som sen går förbi den egna hållplatsen... Har man inte körkort, vilket många ungdomar som reser inte har blir det ännu värre.

Så vad jag hoppas på av denna Landsbygdsriksdag är att beslutsfattarna förstår att för att få en levande landsbygd måste man främja kollektivtrafiken.

Undrar om det inte rinner neanderthalblod i somliga ådror?


BSicon KBHFa.svg   Torsby
BSicon HST.svg   Stjerneskolan
BSicon WBRÜCKE.svg    
BSicon HST.svg   Oleby
BSicon HST.svg   Bada Bruk
BSicon HST.svg   Lysvik
BSicon HST.svg   Ivarsbjörke
BSicon HST.svg   Edsbjörke
BSicon HST.svg   Ingmår
BSicon WBRÜCKE.svg   Fryken
BSicon BHF.svg   Sunne C
BSicon HST.svg   Sunne S/Kolsnäs
BSicon HST.svg   Rottneros
BSicon HST.svg   Öjervik
BSicon HST.svg   Västra Ämtervik
BSicon HST.svg   Bäckebron
BSicon HST.svg   Frykåsen
BSicon HST.svg   Tolita
BSicon HST.svg   Trångstad
BSicon KBHFe.svg   Kil
                                         



Kommentarer

Postat av: Cici

Publicerad 2010-05-07 12:17:16

Den där sträckan skulle jag gärna vilja åka en vacker sommardag. LÅNGSAMT!



Tänk så tokigt det kan bli när folk tror att dom är smarta. Undrar vem som kom på iden att dra in småstationerna? Inte någon som bodde utmed linjen i alla fall.

Postat av: Marianne

Publicerad 2010-05-07 17:21:25

Välkommen, jag guidar.



Visst. Tänk om de flyttar en busshållplats inne i stan två hundra meter, då blir det folkstorm. Här ska vi åka miltals extra fast vi har en hållplats i byn. Grrrr.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Marianne

Tågklarerare. Gift med Gino, lokförare Fyra egna barn, numera vuxna allihop; två bonussöner samt barnbarn, bonusbarnbarn och bonusbonusbarnbarn

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela