Varg i Höjen

Vargobservation Höjen

img_3369_redigerad-1small img_3387-small

img_3369b-small


Lite snett till höger framför vargen ligger mitt gamla föräldrahem. Där vargen står har jag nog gått/cyklat/åkt skidor 20 000 gånger. Eller nåt i den stilen.

Håll med om att det är obehagligt och underligt att den stryker omkring inne bland husen i dagsljus när den skyddande skogen ligger alldeles bakom.


Gör inte så här

Dra inte åt handbromsen och låt bilen stå 5½ timme i -16. Det som händer då är att ni inte kan ta er hem från Bäckebron (om det är där ni är) p g a att vänster bakhjul frusit fast och vägrar rulla.

Inte bra.


Mannen, jägaren, cirkelledaren, snöängeln

Vad betyder nu detta?

Juldagen bjöd på ganska fint väder och jägare G var sugen på harjakt. Dagen var fri och vi gjorde matsäck och begav oss till Aplungen där jägaren "känner terrängen riktigt bra".

Jag däremot har jättedåligt lokalsinne. Hähum.

Det är rätt så kuperat och ganska mycket snö var det att pulsa i, så efter en timme eller så var vi rejält svettiga och hade gått en bra bit. Jägaren gick först med den nya 6000-kronors gps:en.

Alva, drevern, sprang glatt omkring i snön och letade spår, men haren hade setat stilla hela natten, tycktes det.

Timmarna går, vi har fikat och det blir dags att avrunda.

- "Vi kanske ska dra oss mot bilen" säjer G och börjar gå bortåt - mot Vargtjärn.

- " Eeh, vart ska du, bilen är däråt" försöker jag försiktigt och pekar, "vi går i en cirkel, nu kommer vi snart att gå över våra egna spår".

Cirkelledare G slänger en blick på gps:en och säjer att han är 100-procentigt säker på att DET kommer vi inte att göra. - "Bilen är där".

25 meter senare korsar vi spåren efter två människor. Vi.

- "Hoppsan det är visst fler ute och jagar" säjer jag en smula ironiskt. G säjer ingenting. Han biter ihop och masar på mot Vargtjärn. Till slut måste han ändå motvilligt medge att vi går bort från bilen:

- "Men jag ville egentligen bara kolla om det var några harspår härnere". 

Jag ler med hela kroppen.

På väg i rätt riktning vänder han sig om med ett snett leende i mungipan:

- "Hoppas du gör en snöängel din besserwisser".

Och vad tror ni händer sen? Vem tror ni ligger på rygg och sprattlar efter tio sekunder? En ledtråd är att det inte är jag i alla fall.

Gud hör bön.

Redan 23:e..?

Nu är det bara timmar kvar tills juldagsmorgon glimmar.

Kvar att göra:

Jobba klart. Slutar 13.00.

Hämta G i Kil kl 13.39. Idag. Viktigast.

Mattan i hallen ska ut och piskas, golvet ska torkas. Med såpa. Dammuga över lite överallt.

Vika tvätt och stryka det som ligger i tumlaren.

Köpa frukt till legymsalladen, ett måste. Mera grädde också. Och lite mer lax. Säkert tillkommer diverse saker för minst 500-600 kronor i korgen.

Slå in tre julklappar. Rimma.

Diska lite fina glas.

Promenera hundarna om inte sonen gjort det/gör det.

Ooops, höll på att glömma gran. Gran ska tas och kläs.

Sen är det kväll. Då griljerar vi skinkan och avnjuter en skummande öl och en god skinkmacka i skenet av tända ljus. Doften av jul - såpa, gran, hyacinter och skinka sprider sig i huset.

Julfrid.

Från oss alla till er alla - En riktigt God Jul.

 


Dan före dan före...

... doppareda´n.

Men skinkan är köpt färdigkokt så här blir inget skinkspad att doppa i. Vi får doppa julknäcke med ost i varm choklad. Mmmmums.

julgran.jpgUndrar just hur bra koll man har på läget? Glöggen och snapsen är inhandlade, skinkan och sillen likaså. Knäcken är dessvärre inte kokad, men det kanske blir tid till det i morgon kväll. Annars får vi vara utan. Vi köper en fyra, fem chokladaskar i stället.

Tror att julklapparna är i hamn, men RIMMEN fattas. Blir till att gnugga om geniknölarna riktigt sista dagarna. Hur rimmar man på hmhmhmhm eller hmhmmm? 

Lite städning finns också kvar att göra, men när folk börjar ramla in brukar det ändå inte synas.

Det primära måste väl ändå vara att vi träffas och umgås under trevliga former, äter god mat, dricker glögg, ser på Kalle Anka och att tomten kommer. En och annan dammråtta under granen syns nog inte?


Gran, ja. Granen är ännu inte i hamn. Eller i fot. Det löser sig förhoppningsvis under morgondagen. Dvs när Gino kommer hem. Han tror att jag fixat det så säj inget.


I dag tänker jag på Karin

I dag tänder jag ett ljus för min syster som dog den 22 december 1988, 33 år gammal.

Jag minns henne som ambitiös, klok, duktig och ödmjuk. En god människa helt enkelt.

Varsågoda. Eva Cassidy; "Fields of Gold":


http://www.youtube.com/watch?v=L3YVil3Ajjs


Sömngångare

00.18. 02.32. 03.27.  

Klockan ska ringa 04.30 men hela natten vaknar jag med jämna mellanrum och kollar klockan, så jag inte försovit mig. Nästan alltid när jag har dessa tidiga mornar är det så. Och det är ofta.

När klockan verkligen blivit 04.30 och ringer är jag så trött att jag nästan är medvetslös.

Tips, någon - hur ska jag kunna bryta mina dåliga sömnvanor?Typiskt

När Fantomen rör sig står blixten stilla. När Gino är borta då krånglar pannan.

Eller jordvärmepumpen i det här fallet. Mycket lämpligt med tanke på att det var -15 ute i går kväll och vi inte har någon annan värmekälla. Hela natten varannan timme har jag varit ut i garaget och provat något nytt sätt att få varmvattnet att cirkulera ut i elementen - därefter (under diverse osande eder) springa snabbt tillbaka in, hoppa i säng och tända nya värmeljus. Hålla-värmen-i-sängen-kit: långkalsonger, sockor, t-shirt och morgonrock. Två täcken, en katt och en tax.

I tvättstugan har torktumlaren gått oavbrutet hela natten så handdukarna var sååå torra och fina i morse. På köksbänken susade min lilla kupévärmare för högtryck och lyckades faktiskt med att hålla en temperatur omkring +10, inte illa. Låt vara att det bara var i en radie om en meter, men ändå.

Till slut när jag nästan ville gråta, vid halv 6-tiden funkade verkligen ett av mina trix och pumpen brummade till och släppte ifrån sig underbart härligt varmt och gôtt vatten in i huset. Mmmm. Ett s k halleluja-moment.

Idag går jag oroligt och känner på elementen varje timme för att förvissa mig om att de fortfarande är varma. Och det är dom, vilket jag är otroligt tacksam över.  

Nästa vinter hoppas jag vi har en sån där fin braskamin vi tänkte sätta in i somras men ångrade oss. Då ska jag ligga framför den på en björnfäll hela natten och sova gott om pumpen stannar. 
Klart som skinkspad

Både rentjurar och renkor får horn på sommaren, men hanarna fäller sina i början av vintern. Honorna behåller däremot sina horn tills de kalvat på våren. Det betyder att alla jultomtens renar är honor.

Det borde man ha begripit.

Det måste vara kvinnor som klarar av att dra en fet karl i röda kläder runt hela jorden på en natt utan att fara vilse. 


Eller hur?

Tur att det inte var svininfluensan...... utan bara den vanliga.  


Bonde söker fru - expertkommentarer

Om ni som jag sett "Bonde söker fru" i höst så gläds ni säkert också åt att tre (3)! kvällar i rad följa dessa bönder och deras dejter på diverse utflykter. Nu har ju allihop bestämt sig för varsin potentiell livskamrat och åkt på en resa tillsammans. I kväll kommer själva upplösningen - hur gick det sen!

Tilde och Stefan verkar som gjorda för varandra och är troligtvis de enda som kommer att hålla ihop. Kanske.

Per-Jörgen och My - dog innan det fått liv. Pekkas hjärna har ingen kontakt med munnen?

Janne - en bonde som kepsen växt fast på, ville ha en tjej under veckorna och en annan på helgerna..? Uuuoooo. Nono.

Favoriten är genomsnälle mamgrisen Roger förstås som trots sin kantiga framtoning och sätt att tala i stackato: (" -Jo. man. kollade. ju. in. Camillas. kropp. lite.) faktiskt lyckats charma en kvinna. Han var som klippt och skuren för rollen som Carlsson i Hemsöborna häromkvällen när han skulle gå på middag med Camilla - vattenkammad mustasch och allt.

Han verkar ju tagit detta på fullt allvar dessutom och sneglat, klämt och pussat och anfallit från alla vinklar för att komma fram till sitt val.

I kväll får vi alltså veta mer om läget just nu. Den mörka chokladen ligger på soffbordet och kanske kanske kan det bli ett litet litet glas rött.

På spåret och Morden i Midsommer får maka på sig. I kväll gäller det.

350px-bonde_soker_fru_27413054

Word!

Det finns de som kallar mig ordmärkerska.

Jag har nämligen en ful ovana att leka med ord och hitta dubbla betydelser. Det går liksom av bara farten att hjärnan tuggar om ett ord och spottar ut det igen - något omformat. 

Ska man lösa korsord ska det vara de riktigt kluriga. Sudoku däremot har jag aldrig riktigt fastnat för. Nej, bokstäver ska det vara. Sen går jag ibland bet på alltför kluriga korsordskonstruktioner, och det stör mig enormt.


Även fyndiga/felaktiga rubriker och annonser kan få mig att småle lite extra:

Barn räknas alltså som husdjur?


Hur stor kan en tro vara?... och inte minst Blocket, denna källa till roliga annonser:
- Lite trång över bröstet kanske...?


Precis så är det

busshållplats passagerare roliga skyltar

Tänk vad lätt det går om bara dom jä-a passagerarna håller sej borta.

Ungefär så känns det för oss som bor i Öjervik m fl platser och vill ta tåget i ena eller andra riktningen.  Här stannar nästan inga tåg längre.

Småaktigt och skamligt och ett rent helsicke för barn och ungdomar som saknar körkort - för att inte tala om vilket extra bilkörande det blivit för föräldrarna.

Idag när klimatfrågan är på allas läppar - ser Värmlandstrafik till att landsbygdsborna längst med Fryksdalsbanan åker mer bil än någonsin.

Sagolika Sunne.


Det är mycket gris just nu

Jag funderar på det här med svenska grisbönders djurhållning och djurrättsalliansens agerande. De bilder vi sett är ju helt klart oacceptabla och de grisarna lider verkligen - därför ställer jag mig frågande till hur man kan säga sig företräda djuren och samtidigt låta bli att agera direkt? Polisanmälan, ring i den stora klockan på en gång i stället för att vänta i TVÅ ÅR?

Jag skulle personligen inte kunna gå ifrån en sån vanvård utan att ingripa omedelbart. Åka direkt till polisen. Just därför är jag tvivlande till djurrättsalliansen och deras uppgifter. På mig verkar det som om de använder grisarna enbart som ett argument för att få oss att helt sluta äta kött, inte för att de bryr sig om hur de individuella djuren har det.

Grisar ska, precis som alla andra djur vi har i vår vård ha det så bra som möjligt och kunna leva på ett naturligt sätt. Grisar ska kunna böka, rulla sig i lera, springa, äta grönt gräs (jo, grisar gillar gräs) och leva lyckliga i alla sina dagar. Det är min åsikt.

Såna grisfarmer finns och jag hoppas de blir flera.

Andra sviniga saker är svininfluensan. Fick min vaccinering förra fredagen och blev sjuk direkt... Ont i kroppen, huvudvärk och feber, suck. En hel vecka av julförberedelser gick åt pipsvängen, plus julbordet med jobbet.


Nu längtar jag efter en marsipangris doppad i choklad.


Secret Santa

I några år nu har vi "skippat julklappar" d v s vi har inte lika mycket ångest över att alla ska bli nöjda och få lika många paket eller att pengarna ska räcka fram till annandagen. OBS detta gäller inte barn under 16 år, bara vi vuxna. Småbarnen har vi ångest för fortfarande =)

Vi har i stället en "Secret Santa". Alla vuxna skriver sitt namn på en lapp och så drar vi varsin. Den personen ska man köpa en julklapp åt. Max 200 kr. Lätt som en plätt. Kunde man tro. Men icke.

Varje år har jag lyckats dra den svåraste just det året, konstigt nog. Det hade ju alltid varit lättare om det varit den eller den. Så just nu går det både runt och står still i skallen - vet att det låter omöjligt men det går. I min skalle.

Det roligaste av allt är rimmen, det ingår i secret santa´s uppdrag att skriva ett fyndigt rim; helst två eller flera verser - och redan där brukar man kunna gissa vem avsändaren är. Nödrim är fullt tillåtet, nästan ett krav. 

Kommer att återge några exempel här efter jul. 

Så nu är bara frågan: Vad önskar sej ..................? 


 

Feber & köttbullar

Innan jag visste att jag skulle ha feber idag, d v s igår, tog jag upp älgfärs ur frysen till julens goda köttbullar. Älgfärs väntar inte på att febern ska släppa och huvudvärken gå över.

Alltså gör man köttbullar på 1,5 kg färs. Suck. Rulla. Steka. Vila. Mera suck. Kan det verkligen vara svinvaccinet som härjar i kroppen eller är det vanlig huvudvärk, tro? Trött trött trött.

Har bestämt mig för att stanna i sängen i morgon, tågen får gå utan att jag är där och vinkar.


Två små barnbarn kom och hälsade på med sina föräldrar och spred lite solsken över mormor, mysigt.

Längtar efter G som kommer hem på onsdag.


Lussekatter och annat

Idag skulle bakas lussekatter. G är på jobb nere i södra delarna av landet och jag julstökar härhemma. Detta innebär i stora drag att jag förflyttar saker från ena änden av huset till den andra. Samt tänder värmeljus och bakar. I dag lussekatter. Piece of cake.

Varje år i december har jag glömt bort hur svårt det är att göra snygga lussekatter. Så precis när degen nästan är slut - då har man fått in tekniken. Inte är de snygga, och inte var de goda, men de är hembakade och det finns inte så mycket annat som ger så stor tillfredsställelse som att ha egenhändigt bakat bröd!

Undrar om vi är en av de de sista generationerna som bakar? Blev lite fundersam när jag läste ett recept på släta runda bullar häromdan. Som en förklaring över hur man formar de runda bullarna kunde man läsa; "kupa handen över degklumpen som man håller en datamus". Åhå. 

Apropå något helt annat så har min käre mr G fått mig att ta svininfluensavaccinet. Han ville inte vara ensam om att ha så jäkla ont i armen, kan tänka. Så nu har jag gjort det. Och har fått influensaliknande symptom, ont i armen (förstås), i kroppen, känner mig lite febrig och  huvudet värker.

Baken värker också. Men det beror på att det är halt ute.
Inte blev det någon hare.

Nää, inte blev det någon hare inte, men frisk luft och motion är inte att förakta det heller. Positivt var i alla fall att Alva (drevern) inte hittat något äckligt att rulla sig i. Man får vara glad åt det lilla.

Är tillbaka på jobbet, har tvådelat arbetspass i dag - inte så kul. G har åkt till vårdcentralen för att eventuellt få en influensaspruta. Han var inte så road av det heller.
Idag = hare

Idag är det den 1 december. Novemberregnet har upphört och det är två grader kallt. Detta innebär att det äntligen kan bli harjakt, abstinensen har varit svår både för jägare och hund.

Det är månsken och det kan bli en spännande morgon.


RSS 2.0