solängen

Här bor vi! Välkommen till en blogg om allt mellan himmel och jord. Om livet.

Helgen

Publicerad 2013-03-06 19:04:00 i Hjällstadsätern,

Hej igen, roligt att nån är kvar när man inte uppdaterat sin blogg på en herrans massa dagar. Men det har varit lite mycket ett tag.
 
I helgen som gick tog vi oss friheten att bara vara lediga, åka upp till sätern för lite pyssel och plock, samt skoteråkning, nävgrötsätning och saltstensutsättning med trevliga människor. Ett axplock med bilder kommer nedan:
 
 
Vi kom upp på fredag middag och tog en tur i solskenet. Det blåste halv storm men det kändes inte när man åkte, och stannade man till där det var lä, var det hur mysigt som helst.
 
 
På kvällen blev det obligatorisk kortspelning. G står för Gino och M står för Mästar Marianne. Host host.
 
 
På lördagen träffades vi, ett femtontal glada människor med skotrar nere vid slaktboá som vi skulle utgå från och sätta ut lite saltstenar här och var, vi skulle bränna ner det gamla huset där älgdragaren stått, och vi skulle äta nävgröt och fläsk. Här kokar vattnet till gröten.  
 
 
Sen tog Dennis vid och stampade ner salt och mjöl till en perfekt gröt. Man ska vara lat när man gör nävgröt och inte arbeta det för mycket, men jag vet inte riktigt om det var därför Dennis blev utvald. Bra blev det vilket som.
 
 
Fläsk stekte var och en så det var ganska trångt om platser över elden stundtals. Till nävgröt krävs också att man får till extra mycket fläskflott så det inte blir så torrt. G hade packat ner allt utom flytande margarin så det fick vi smyga och norpa bakom ryggen på Mia. Nej, vi frågade först. Faktiskt.
 
 
Hela dagen var det fint och soligt utom en kort stund precis när jag tagit fram mobilen och skulle fota lite bakifrån bönpallen. Det är inte så lätt att både koncentrera sig på att hålla i sig själv och ta bilder samtidigt så det blev bara den här av "karavanen". Sitter man dessutom och rapar fläskflott och har en massa nävgröt som sakta sväller i magen är det ännu trixigare. En minut efter den här bilden började det snöa, men det höll bara i sig tio minuter, sen var det fint igen.
 
 
Vid nästa krök hängde det ett träd över leden, men Mats K och Lars i Hjällstaberg hoppade snabbt av sina skotrar och högg vägen fri. Lars i orange hjälm är ju bara 82 år så det var väl inte så konstigt att han var snabbast upp med yxan.
 
 
Naturligtvis var han snabbt upp på stegen också när det fattades redskap för att bryta bort plåttaket på boden som vi skulle leka pyromanleken med. Mats och Gino klev omkring med fara för liv och lem på den något gistna byggnaden.
 
 
Sen brann den både upp och ner.
 
 
Det var dåligt med vilt. På dessa två dagar såg vi bara två orrar och en skogsmus. Det är den sistnämnda som G är ute och letar efter här. Den kom pinnande över skaren, hoppade ner i ett stenhårt fruset älgspår och djurvännen Gino kanske fruktade att den inte skulle kunna komma upp(?), men det gjorde den.  
 
Därmed packade vi ihop, lastade skotern på kärran och åkte hemåt. Även om vi skulle kunnat vara kvar en månad till. Eller ännu hellre ett år.

Kommentarer

Postat av: Cici

Publicerad 2013-03-07 18:57:37

Det verkar vara ett trevligt och sammansvetsat gäng ni träffade i helgen. Kanske ska du lägga ut receptet på nävergröten,? Eller så kan man kanske googla på den. Det kanske är en variant på vår "finka" (Buljongkokt skarpkaka och stekt fläsk - med mycket flott och gärna en smörklick till).

Postat av: Marianne

Publicerad 2013-03-07 22:47:05

Cici: Det är det, ett jättehärligt gäng, och stämningen är rå men hjärtlig :)
Recept kommer på nävgröten, vilket är Värmlands landskaprätt - ska bara hitta ett bra. Skulle kunna tänka mig ett recept på finka också.

Postat av: epsilon

Publicerad 2013-03-08 08:26:07

Gu va gott med nävgröt. Och man är ju mätt i flera dar. Härligt att elda också.

Postat av: Marianne

Publicerad 2013-03-08 09:20:03

epsilon: Nävgröt o fläsk, sol o snö, skoteråkning med vänner och kärleken = ren och skär lycka.

Postat av: mia

Publicerad 2013-03-08 18:51:08

Livskvalitet med högsta poäng! Synd att det blir så sällan.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Marianne

Tågklarerare. Gift med Gino, lokförare Fyra egna barn, numera vuxna allihop; två bonussöner samt barnbarn, bonusbarnbarn och bonusbonusbarnbarn

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela