solängen

Här bor vi! Välkommen till en blogg om allt mellan himmel och jord. Om livet.

11.11.11

Publicerad 2011-11-14 10:58:02 i Allmänt,

Den 11/11 2011, ett datum man alltid kommer att minnas.

Jag önskar att det hade kunnat förknippas med något roligt; som de som gifte sig, fick barn eller reste nånstans.

Nu kommer det för alltid att minna om den dagen vi hade begravningsgudstjänst för mamma. Men det blev en ljus och vacker stund, fast vi var ledsna och trots att hela situationen kändes overklig. Mamma? Död? Vad var det som hände egentligen? Vi hade ju gjort upp att hon skulle leva minst till hon var hundra.

Kistan av björk var prydd med vita blommor, bara här och där var någon lila instucken. På kistan brann ett ljus framför en bild av mamma som nyförlovad ung kvinna, där blicken var lika klar som ända in till slutet. Buketter och blomsterdekorationer runt kistan var även de övervägande vita, mamma älskade vita blommor. Hon skulle absolut ha gråtit en skvätt och sagt att det var vackert.

Vi hade valt tre psalmer som mamma tyckte mycket om. Prästen var en ung fantastisk kvinna som talade direkt ur hjärtat, hela akten blev så ljus, vacker och personlig. Min gamla biologilärare, mammas förra granne (80+) sjöng två solosånger med oväntat stark stämma, och tillsammans tog vi ett sista farväl runt båren. Som slutsång spelades Gabriellas sång på flygel, och därefter lämnade vi kyrkan för en fin minnesstund i församlingshemmet.

Nu är det tunga bitar kvar. Vi ska tömma och lämna lägenheten, dela saker, ordna med bouppteckning och säga upp allt allt allt. 

Hur ska vi orka? Min syster sa det så fint på minnesstunden: 

- Det är som om vd:n i familjeföretaget har gått bort. Navet, hon som höll ihop oss allihop, hon hade alla kontakter. Jag visste till exempel precis hur det var med släkten i Uppland, hur det gick när Alice började på dagis, att Gustav fått en ny lägenhet, allt. Det är en otrolig tomhet. En plats som ingen kan fylla, och vi saknar henne oerhört.

Och vi konstaterade att nu var det upp till oss att se till att vi håller ihop, att kolla så samtliga har långkalsonger på sig när det börjar bli kallt och att hålla brödkaveln igång. 

Det sistnämnda i huvudsak vid bakning. Utifall att någon blev orolig.

Kommentarer

Postat av: Tant Grön

Publicerad 2011-11-14 19:43:57

Kram!

Postat av: Lisbeth

Publicerad 2011-11-14 21:10:49

Vissa är det svårare att fylla ett tomrum efter än det är med andra. När jag läser förstår jag att ert kommer att bli svårt att fylla upp. Vilken lycka ni haft som fått rå om en sådan mamma. Som i alla sorg förvandlas den efter ett tag till minnen. Jag är säker på att era kommer att bli ljusa

Kram

Postat av: Epsilon

Publicerad 2011-11-15 08:24:21

Vi får verkligen olika minnen från den dagen. Hos oss var det bröllop - yngste sonen och hans sambo meddelade på eftermiddan att de gift sig och vi hade inte haft en aning. Och du hade en tung och sorglig dag, men som kommer att finnas kvar som ett vackert minne när den värsta sorgen klingat av.



Postat av: Marianne

Publicerad 2011-11-15 18:02:26

Tant Grön: Varm kram!



Lisbeth: Vi har varit lyckosamma, så sant. Och skratt och gråt blandas när vi pratar minnen. Kram.



Epsilon: Så fint, jag hade också hellre sagt ja till min älskling. Men precis som du säger kommer vår dag också att lämna ljusa minnen.

Postat av: Cici

Publicerad 2011-11-15 18:50:37

Det kan trots allt bli bra att ha ett sådant speciellt datum för att komma ihåg när begravningen ägde rum. Sedan när det värsta har lagt sig och ni vill minnas det fina begravningen.

Postat av: CillaCobra

Publicerad 2011-11-15 22:59:55

Ni ordna en mycket fin begravning, höra prästen berätta om Eva var nästan man hörde henne själv... finner inte ord men ni är underbaara <3

Postat av: Marianne

Publicerad 2011-11-17 07:08:09

Cici: Det säger vi också, aldrig kommer man att behöva fundera på när det var. och trots allt så var det en fin stund.



CillaCobra: Det är så underbart att ha en sån släkt som vi har, jag tror vi känner väldigt starka band allihop. Det får vi ta med oss.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Marianne

Tågklarerare. Gift med Gino, lokförare Fyra egna barn, numera vuxna allihop; två bonussöner samt barnbarn, bonusbarnbarn och bonusbonusbarnbarn

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela