Marianne bakar
När jag ändå är inne på ämnet bakning kan jag dela med mej av receptet på lingonkaka. Gjorde den i helgen och hittade på en egen gräddningsvariant som gjorde den extra saftig enligt de som fick smaka.
Jag blandade allt utom det smälta smöret och satte in kakan i fem minuter innan jag panikartat ryckte ut den igen, skrapade ur smeten och hällde tillbaka det som inte börjat stelna i vispbunken. Rörde därefter i det smälta smöret som stod kvar i kastrullen, smorde och bröade en ny form och sen in i ugnen nästan en timme.
3 ägg
3 dl farinsocker
150 g smör
2 dl gräddfil
1 dl lingonsylt
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Pepparkakskryddor
TILLAGNING
Jag blandade allt utom det smälta smöret och satte in kakan i fem minuter innan jag panikartat ryckte ut den igen, skrapade ur smeten och hällde tillbaka det som inte börjat stelna i vispbunken. Rörde därefter i det smälta smöret som stod kvar i kastrullen, smorde och bröade en ny form och sen in i ugnen nästan en timme.
3 ägg
3 dl farinsocker
150 g smör
2 dl gräddfil
1 dl lingonsylt
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Pepparkakskryddor
TILLAGNING
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, svalna något och blanda i gräddfil och lingonsylt. Blanda ner smörblandningen i äggvispet. Blanda samman mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda innan det vänds ner i smeten. Häll smeten i en smord och brödad form. Baka kakan på galler, första falsen nerifrån i ca 50–60 min. Stjälp upp kakan och låt den svalna på galler. Pudra gärna över florsocker innan servering.
Det funkar säkert att följa originalreceptet också.
Det funkar säkert att följa originalreceptet också.